Landbohave i skovbrynet

I sommeren 2013 var vi så heldige at få muligheden for at designe en landbohave, beliggende lige i skovbrynet på en vidunderlig plet i det nordjyske. Ejendommen havde lige gennemgået en stor facaderenovering og nu var det haven der stod for tur.

landbohave_02

Smuk indkørsel gennem skoven

Da denne landbohave er beliggende i skovbrynet, midt i en stor skov der hører til ejendommen, så ville ejerne gerne at der skulle bruges så mange naturlige materialer som muligt. Et stort ønske var også et rigtigt måneskinsbed, inspireret af det på Sissinghurst Castle i det sydlige England. Ejerne har fulgt vores tegning og vores tanker næsten i detaljer, og derfor er vi selvfølgelig glade for at resultatet er blevet meget flot, og ejerne er blevet meget tilfredse med resultatet.

Detaliltegning af gårdsplads og måneskinsbed

Sådan kom tegningen af gårdspladsen til at se ud.

 

landbohave_05

Den ene af de to portaler ind til den hvide have.

Vi forslog at de lavede en bred portal med dobbelt låge ind til selve gårdspladsen for at lave en fysisk afgrænsning mellem indkørslen og arealet med gårdspladsen og derudover to portaler ind til måneskinsbedet. Bedet ville blive så bredt at der ville være plads til både stier og en siddeplads, og vi syntes det kunne blive fint med to portaler, til at markere de to adgange fra gårdspladsen. Og det blev flot! To flotte portaler i robinie ved måneskinsbedet, og en tilsvarende portal med dobbeltlåge, også i robinie træ med en virkelig flot dobbelt låge.

Portal med låge mellem indkørsel og gårdsplads

Portal i robinie træ med dobbelt låge.

Herunder ses et billede af måneskinsbedet med den dejlige siddeplads midt i blomster havet.

Hyggelig siddeplads midt mellem blomsterne

Siddeplads i det hvide bed.

Adgangen til fordøren blev markeret med to rækker af store brosten, så der ikke skulle være tvivl om adgangsvejen for eventuelle gæster 🙂

Sti markeret med brosten til at vise vej til hoveddøren

Adgang til hoveddøren er markeret med to rækker brosten.

Det sidste billede er af det fine kastanjehegn der omkranser hele det hvide bed.

Kastanjehegn som afgrænsning af måneskinsbedet

Kant lavet med store marksten og flot afsluttet med et kastanjehegn.

Pallerammer som krukker

En have består blandt mange ting selvfølgelig også af planter, både med og uden blomster, løvfældende og stedsegrønne. Selvom det er muligt, og nogle gange ret forfriskende, at plante om i bedene, for at få et nyt udtryk, så er der en anden måde at få forandring på i haven: krukker! Krukker er gode både til sommerblomster, krydderurter, løgplanter og stauder, og med krukker er det nemt at ændre udtrykket fra år til år.  De kan endda flyttes rundt på uden at planten bliver berørt af det og blandt andet derfor er krukker så gode i haven.

Pallerammer i Botanisk Have

Vi var for nogle uger siden på besøg i Botanisk Have i Aarhus, og på grund af vejret og årstiden så var det især væksthusene der trak! Herinde, i det store runde væksthus med cafeen, havde Botanisk Have lavet deres egne krukker på en rigtig smart måde: med pallerammer!

Krukke lavet brugte og tilpassede pallerammer

Pallerammer brugt som krukke i Botanisk Have i Aarhus.

Pallerammerne er sat sammen 2 og 2 og placeret på en special lavet “palle”. Jeg kunne ikke se om selve rammerne var foret med plastic, men det vil uden tvivl forlænge holdbarheden af træet. Pallerammer er lavet af ubehandlet træ, og holdbarheden er derfor lidt begrænset, men beklædes rammerne indvendigt med plast så lægges der helt sikkert flere år til levetiden. Du kan eventuelt bruge bassindug der kan købes i mange større byggemarkeder og plantecentre, og bassindug har den fordel at det er meget stærkt og fint tåler at blive gjort fast til træet med søm eller skruer.

Pallerammer sat oven på hinanden og brugt som krukke

Øverst i krukken er der lagt et lag af lecakugler

På billederne ses det tydeligt at de 2 pallerammer er lavet noget mindre end de fås som standard. Pallerammer fås i 2 størrelser så de passer på henholdsvis en hel og en halv europalle. Det vil sige 80x120cm eller 80x60cm. Hjørnebeslagene er lige til at skrue af, og på den måde er det nemt at lave krukkens størrelse som du ønsker. Husk dog at save brædderne nogenlunde vinkelret af så beslagene kan skrues ordentligt på.

De fine krukker kan som en ekstra detalje monteres med kraftige møbelhjul under, og så er de lige til at flytte rundt på. Her i Botanisk Have skal der bruges en sækkevogn, for krukken vejer godt til når de er fyldt med jord og planter. En af krukkerne havde dog hjul under se billedet herunder.

En krukke lavet af pallerammer monteret på hjul

Her er der monteret hjul under krukken så den er nem at flytte

Få din drømmehave

Få din drømmehave i 5 steps; her giver vi dig en guide til hvad og hvilke ting du skal tænke over for at få din drømmehave.

 

1

Hvad kan du tænke dig?

Når man skal til at designe en have, så er det første du skal spørge dig selv om: Hvad kunne jeg godt tænke mig? Det kan lyde åbenlyst og temmelig enkelt, men det er fristende at fokusere på hvad man har, i stedet for at fokusere på det man gerne vil have. Du får aldrig din drømmehave ved at fokusere på begrænsninger! Glem alt om hvordan din grund og dit hus ser ud, forestil dig at du har et uendeligt stort budget og fokuser på en ting: Hvordan ser min drømmehave ud?

Okay indrømmet, du skal nok senere i processen indgå nogle kompromiser, men du ved nu hvordan dine drømmes have ser ud.

haveplaner-engelsk cottage-stil

 Drømmen om en engelsk cottage stil Læs videre Få din drømmehave

Inspiration, hvor finder vi den

Hvor finder vi inspiration

Inspirationen til de haveplaner  vi tegner får vi både fra havebøger, internettet, og haver vi besøger i både ind og udland, samt fra forskellige haveshows. Det er aldrig lige til at vide hvornår man får brug for den inspiration og de ting man ser, så derfor tager vi både video og billeder når vi er af sted.

Vi har været på haverejse i England og set mange store pragtfulde haver på de store godser. Her er det et meget regnfuldt besøg på Kiftsgate i Cotswolds i 2012

På inspirations tur til England

Læs videre Inspiration, hvor finder vi den